browser icon
You are using an insecure version of your web browser. Please update your browser!
Using an outdated browser makes your computer unsafe. For a safer, faster, more enjoyable user experience, please update your browser today or try a newer browser.

Taj Mahal

Posted by on 27.04.2005

Igår åkte vi till Agra för att se Taj Mahal. Tåget gick kl 7 på morgonen och tog tre timmar från Delhi. Eftersom det inte blev så många sovtimmar vi är van vid den natten var vi både trötta och hungriga när vi kom fram till Agra. Då fick vi tjafsa länge om ett bra pris med ricksha från tågstationen som låg 11km från själva Taj Mahal. Vi lyckades få 10rs billigare med cykelricksha men då har man inget solskydd och det går väldigt långsamt, så det var dumt av oss att snåla.

Alla restauranger hade bara indisk mat och Lonely Planet varnar för att det har förekommit matförgiftning på många restauranger i Agra. Men vi klarade oss från det, även om vi inte fick speciellt god mat.

Sen betalade vi 750rs var för att gå in till Taj Mahal. Indier behöver bara betala 20rs. Men det är en otroligt vacker och imponerande byggnad, så det var värt pengarna. Och det var väldigt roligt att se alla indier som poserade för fullt framför Taj Mahal. Jag tror att Kalle fick kort på det.

Inne i själva byggnaden finns det en fejkad grav i mitten som man kan gå runt. Eller det är två egentligen, i mitten är den för han som lät bygga Taj Mahals fru och på sidan om den är en för honom själv. Dom riktiga gravarna är under byggnaden i en källare, men det är avspärrat dit. Indierna kastar av någon anledning pengar i trappan ner till källaren.

Det finns en moske på västra sidan om Taj Mahal i röd sten och en likadan byggnad på östra sida, men den kan inte användas som moske eftersom den inte är vänd mot mecka. Han lät bygga den bara för att det skulle vara symmetriskt. Det räckte med någon timme där, sen gick vi och åt och bara väntade på att tåget skulle ta oss hem till Delhi igen vid 19.00 tiden

När vi var på väg hem till hotellet i Delhi råkade jag bli påkörd av en moped. Jag gick typ mitt i vägen eftersom det var sent på kvällen och lite trafik. När jag skulle gå över till höger sida märkte jag att det kom en moped bakom mej så jag småsprang så jag skulle hinna över och tänkte att han skulle köra bakom mej (det är ju faktiskt vänstertrafik har). men han körde också åt höger för att köra förbi framför mej och då fastnade mitt axelband på väskan i styret eller nått så jag ramlade med honom. Men jag slog inte i huvudet eller nått, jag fick bara lite skrapsår, ingenting som blödde. Föraren klarade sej också bra, han åkte därifrån snabbt. Det enda som hände var att min väska gick sönder. Men det var ju inte hela världen. Nu har jag lärt mej att vara mer försiktig när jag går över gatorna i alla fall.

One Response to Taj Mahal