browser icon
You are using an insecure version of your web browser. Please update your browser!
Using an outdated browser makes your computer unsafe. For a safer, faster, more enjoyable user experience, please update your browser today or try a newer browser.

ellora och ajanta

Posted by on 14.02.2005

i onsdags akte vi fran kumily. forst buss kl 5.00 till kottayam och darifran tag 12.00 till mumbai. vi trodde det skulle ta ca ett dygn men vi kom fram 5.00 pa fredag morgon. sa det blev tva natter pa taget . det gick bra men som alltid valdigt acklig och stark indisk mat i tva dagar. i mumbai hade vi tur och fick plats pa ett tag som gick en timme senare till aurungabad. vi hade sett fram emot att fa ata pa mc donalds i mumbai, men det var stangt sa tidigt pa morgonen.
det fanns inga platser pa second class sleeper som vi alltid brukar aka pa sa det blev obokade sittplatser. vi hade tur som var tidigt ute och fick tre platser brevid varandra, for pa indiska tag saljer dom biljetter utan platsnummer och dom saljer obegransat antal biljetter vilket betyder att det ar fullt med folk som star i varje vagn och man sitter fyra stycken pa en bank som ar menad for tre. det tog 8 timmar att aka till aurungabad.

aurungabad var annu en trakig halvstor indisk stad med bara indisk mat. det enda positiva var att vi fick tv pa hotellrummet. det ar forsta gangen pa den har resan. forsta dagen orkade vi inte gora nanting efter den langa tagresan men pa lordagen akte vi till ellora grottorna. vi tog lokalbuss dit eftersom det ar mycket billigare an att aka taxi, men det ar bland det varsta som finns att hitta ratt buss pa indiska busstationer. alla skyltar stod pa nat indisk sprak och ingen man fragade kunde engelska. det fanns en informationsdisk som sa vilken hallplats bussen skulle komma till, men nar vi fragade busschaufforen om den akte till ellora fick man nej till svar. det visade sej sen att det var en buss som stod bakom den andra bussen som vi skulle pa. nar man sitter pa bussen har man ingen aning vart man ska kliva av eftersom det det inte star nagra skyltar vart man ar och det ar valdigt sallan nan passagerare brevid en kan engelska. men oftast sa brukar biljettforsaljaren vara hjalpsam och saga till en nar man ska av.

ellora grottorna ar ca 1500 ar gamla och det finns 36 stycken, buddistiska, hinduiska och jain. dom ar urhyggna ur ett berg och en av dom ar vardskand eftersom det ar den storsta som har huggits ut av ett enda stenblock. det var valdigt intressant att se, fullt med statyer av gudar och buddha. dom ligger i en lang rad och det ar tre kilometer mellan den forsta och sista sa det var valdigt jobbigt att ga dar under den stekheta solen.

i igar tog vi med oss packningen och akte vi till anjanta grottorna. det ar 26 st 2000 ar gamla buddistgrottor. dom var annorlunda an ellora grottorna for nagra av dom hade vaggmalningar (mural pa engelska) och vissa var inte ens fardigbyggda. tyvarr sa har det mesta av vaggmalningarna blivit forstorda sa man ser inte vad det forestaller sa mycket. det var inte lika langt mellan dom grottorna och halften lag i skugga sa det var inte lika jobbigt att kolla pa dom.

fran ajanta tog vi buss till jalgaon och har fick vi ocksa ett rum med tv. vi hade velat aka tag till varanasi idag eller igar kvall men det var fullsatt sa vi aker imorgon eftermiddag. vi fick bara tva platsbiljetter och en utan platsnummer, sa kalle och jag far val dela pa en brits. jalgaon ar lika trakig stad som aurungabad sa det kanns trakigt att behova kasta bort en dag har. vi langtar till varanasi dar man antagligen kan fa tag i lite vasterlandsk mat.
ikvall ar det iaf grammisgalan pa tv och forhoppningsvis fungerar ljudet pa tvn tills dess.

2 Responses to ellora och ajanta